Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 16:20 - Историята която трябва да носи в сърцето си всеки Добруджанец
Автор: stoyanov74 Категория: Хоби   
Прочетен: 11413 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 11.01.2010 20:32


ИСТОРИЯ НА "ДОБРУДЖАНСКИЯ ПРИМЕТАЧ"
        Стотици години назад, когато Добруджа се простирала на север през Румъния до Днепър, българите от Добруджа са живели като номадите. Движейки се от едно място на друго (от където са получили името си Приселници). Тази порода е била и си остава в историята присъща за добруджанските приселници.
        След освобождението на България и започналото завръщане на към родните места в свободна България, румънските чукои започват и първите интензивни търговски сделки. Които сами по себе си са дали възможност на любители на гълъбите да купуват от Добруджа в тогава съществуващия им вид потомства на "Добруджанския приметач". С цел украса на своя дом, а в бъдеще и за селекция по неговите възможности за след военните годинии(периода 1944). Пренасяйки го в Румъния той ги комбинира с Банатските-Бесарабските гълъби, пренесени от трудолюбиви българи. С течение на времето започва целенасоченото подбиране на гълъби от тази порода с колкото се може повече интериорни качества и цветова гама. До колкото са били възможностите и разбиранията за подбор и селекция след военно време, може да се каже че не са били много напредничави, но благодарим за това, че са съжранили за поколенията една от най-старите и чисти породи. Която в исторически план няма нищо Турско-Арабско, а точно обратното. Турските нашественици по българските земи са отвлекли много от наличните екземпляри, но дълбокото им невежество в областа на селекцията и в днешно време е показала че са  все същите тъпаци. Това което е имала като наследство Добруджа и успяла във времето да пресъздаде, можем да се гордеем със бъдещото кандидатстване за членство в международния каталог INTERTAUB. Каталог длъжен да се съобразява  с изнесените факти, подадени от специалисти(селекционери и любители), доказали себе си като такива, а не амбулантни търговци с претенции без покритие.
       Замисълът на тази историческа дипляна в помощ на колекционерите на "Добриджанския приметач" е започнат още през 1973г. от Стоян Иванов Кулишев досотоен защитник и в днешно време на гълъбите, населяващи региона "Златна Добруджа". Появилата се през 2008г. диплянка за гълъбите в България, преписана като заслуга на Стоян Колев от град Шумен и Димитър Коларов от град София е пълна простащина и за пореден път показва невежеството да пишат хора, които в дома си нямат отгледани нито един късоклюн гълъб. Мнението им, че "Добруджанския приметач" бил подобен на Шуменския-гарван и имал тяло на уличен гълъб, предоставен на фотос от измислена порода. За пореден път доказва низоста на тези самоопределили се  капацитети да дават мнение за нещо което природата не им е дала. Тук държа да подчертая, безотговорността на тези добруджанци, които имат голямата претенция, че разбират от местни гълъби, а не могат да отговорят на бъдещите поколения,какво ще им оставят(изопачени истории) сътворени от двама глупаци, единия от Шумен а другия от София. Отглеждали гарги на на килограм през живота си, а за курниците и условията на отглеждане от мизерия повече неможе да се види.
       "Добруджанския приметач" е една от малкото останали чисти породи, дали основа на много други. Но тя сама по себе си изисква чистота и любов при отглеждането й. Трудноста й на възпроизводство и гоненето на много други критерии, които с времето стават каприз на всеки добруджанец - което от своя страна води към успехи и чуство за неприкосновеност на тази порода гълъби. Сложният гълъб е едно поле за изява за онези които чакат удовлетворение от своята картина. В миг  за размисъл ще усетиш, че не се пише за амбулантните търговци, незаслужаващи внимание. Те никога не са допринесли за положителното развитие, а напротив те са хората които съсипват хубавото в живота на сериозните гълъбовъди.
       Името "Добруджански приметач" само по себе си е гарант за регион в които се е появил преди стотици години и непрестанно е бил усъвършенстван до наши дни, надеждата е и следващите поколения да имат нашите амбиции. Исторически факт е признаването на това име на международно изложение през 1976г. в град Бърно, бивша Чехословакия. Прекрасните екземпляри показани от Толбухинския гълъбовъд и селекционер Стоян Кулишев.Пълна измислица са опитите на незнайни кандидат писатели да дават имена като: Толбухински, Добрички, Екитепелия. Хора които с нищо не са допринесли за развитието на тази толкова оригинална порода гълъби, дала основата на много други. Само хора които нямат ум в главите си могат да пишат за сравнения с Шуменски, Русенски, Белослатенски, нямащи никаква съпоставимост. 
         За яснота  на идните поколения могат да ги осветля, че последните години между 1998 и 2008г. Шумналии взеха от "Добруджанския приметач" и подобриха техния буен и скоклес "Шуменски гълъб". Като същевременно получиха последващите пръскани "Сарабаши"(турска дума която не подхожда на гълъбите им). Да не би някои турски бей да ги е завещал на Шумналии, или те самите не знаят какво, как и кога са постигнали. В гълъбовъдството има едно важно условие, което ние всички трябва да съблюдаваме а именно: Че гълъбите основно носят името на региона, в които са се появили и развиват и в наши дни. Не състоятелни са всякакви други определения. Подобно на Шумналии бих задал въпроса: ако приемем и назовем "Добруджански приметач" - Толбухински, Добрички, Екитепелия но той се отглежда в Каварна, Тервел, Шабла и каде ли не по Добруджа, там как ще се казва?
        Уважаеми Добруджански гълъбовъди и вие читатели които неволно може да сте попаднали на това четиво. То се създава с цел да повиши вашите познания и култура при отглеждането на уникалната порода гълъб "Добруджански приметач". Гълъб извоювал своето място и име през столетията и ще пребъде напред във времето чрез идните поколения.

Критерии на "Добруджанския приметач"
Цветова гама Бели, Жълти-дюз, Жълти бял кръст, Бакърени, Червени-дюз, Червени бял кръст, Пръскани, Белокрили.
Придатък към интериора С един качул, с два качула, с преден качул, без качули-кабатлий.
Фигура Дълга пречупена в кръста, подчертана носия на крилете под опашката, елегантост във врата по време на движение, Фигурата е над нивото на всички преподобни като: Шуменски, Търговишки, Русенски, Паламарски, които с грубоста си приличат на нестандартни.
Глава Средна овална, стояща добре на грациозното тяло.
Очи Нормални, Чисти с белота уникална за породата. В никакъв случай недопустими са плачещи или от типа на: Варненски, Плевенски, Силистренски, Бургаски.
Клепач Нежно бял, в никакъв случай не се приемат с набразден и пожълтял като индианец клепач.
Клюн От бял до леко розов, съразмерна дължина на ширината на ноздрата.
Качул Уникален със своята прилепналост и оформление, завършващ с тъй наречените "бурми", еднакво важна и за качулатите вариантите описани по-горе.
Опашка От леко оперена за стария тип до силно подчертана и воля за колкото се може повече пера на сегашните екземпляри, придаваща допълнителна грация и баланс от страна на селекционерите.
Крака Средно стоящи, даващи стабилност на тялото, облечени в розова роговица, пръстени тип 7mm.
Възпроизводство на поколенията Единствена порода която може да се получи голям процент еднотипно поколение с добри качества. Не като много други породи които при покупка са нещо на вид, а като продуктивност вадят гарги да се срамуваш.
Недостатаци Неправилен качул-неоформени завивки на качула, повдигнат преден качул, изтеглена глава, къс удебелен врат, липса на ярко изразени цветове(червено, жълто, черно), Неправилна стойка(липса на хоризонталност), Некачествен съсъав на опашката. Не се счита  недостатък припръсканите екземпляри за които много преписани специалисти стараят да отхвърлят. Но това е природна даденост дори от бог, като интериорна краска.


Съхранил и съставил историята
Стоян Кулишев
потпмствен гълъбовъд и селекционер
image

image image image


image image image


За връзка с Нас и Ваши материали по темата, нашата електронна поща:    zapas@abv.bg

Всички права запазени! © 2009 image



Гласувай:
0



1. stoyanov74 - Писмо от Молдова
15.01.2010 15:02
Здравейте,
Пишем ви група потомци на бесарабски българи,имащи склонноста да отглеждаме останалите от нашите деди и прадеди добруджански гълъби, но са от стария им тип (късички с хубави качули и силно премятащи се). От това което виждаме, тези гълъби са много усъвършенствани и това ни радва.
Съвсем случайно попаднахме на вашия сайт за гълъби, но това което исторически разказвате (а ние сме слушали от по старите гълъбовъди) ни прави още по горди, макар и далече от България. Молим да ни извините че ще се обръщаме към вас създателя на този разкошен и красив сайт, със обръщението- дядо Стьопа. Но това е показател за вашият труд да създавате красиви птици. Мислим че не след много време, ние ще ви поканим в директен контак да участвате във наши изложби. Със което ще се гордеем. Прекланяме се пред възръста ви 61-години, на която вие сте съхранили това богатство. Да сте жив и здрав и още дълги години да ни радвате дядо Стьопа.
Петя, Вася, Саня и Ерьома
цитирай
2. анонимен - Dimitar Doinov-Kavarna
18.01.2010 12:01
Zdr vezmojnoli e dami prati6 imeil ili telefon za vr1zka s tezi kolegi ot Moldova
цитирай
3. stoyanov74 - Отговор за г-н Дойнов
18.01.2010 12:52
За да разберете че се отнасяме с уважение към всеки които участва с мнение и идеи, каним ви най учтиво на телефон който вие не сте забелязали че сме обявили вече. Ако толкова желаете и бъдете коректен и усъществим разговор който ще имат полза и бъдещите поколения, за още по голямо ваше улеснение. Ще ви предложа моята пряка възможност,всяка седмица почти, да имам щастието да се срещам със бесарабски, банатски българи които пътуват от Русуииските републики до Турция и обратно. И при всяка възможност за отстой, не ме забравят. Имам достатъчното им уважение, а и те моето което съм изградил в дългите години на контакти.
Дядо Стоян 0887/283 100
цитирай
4. stoyanov74 - Послание към анонимния господин Дойнов от Каварна- който не съществува
12.02.2010 15:17
След като бяхме достатъчно коректни, със отговора за контактите ни със банатските и бесарабските българи, смятах ме че ще излезете от прозвището анонимен с което да покажете че сте човек със достойнство и отговаряйки на нашата покана за среща и ви предоставиме контакт в наше присъствие със българите от Молдова( Тараклия, Белц, Вулканеще, Джурджулеще, и др. ) в Украина(Болград и Преднестровски регион), територии където са останали и живеят много потомци. Вие за пореден път показвате простащината си, със която смятате да компрометирате този хубав сайт, но уви умните хора четейки могат да разграничат вашата подлост(никому непотртебна) от ползата на сайта който е за добронамерени съмишленици, а не като вас. Понеже пишете че сте колега, поканете ни да видим какви птици отглеждате и при какви условия, та белким се научим нещо хубаво и от вас. След тази покана от наша страна да излезете от анонимност и докажете че наистина сте човек който влага всичко от себе си да опазим гълъбите на Златна Добруджа, нашите адмирации. В противен случай, доказвате че си оставате човек пълен с простотии които нямат място в нашия сайт. С това обръщение даваме последен шанс, да докажете кое от двете лица сте. Ако ли не в сайта нямате място, тъй като е създаден за умни, способни и активни люде допринасящи утрешният ден в България, да живеем по-добре и по-добре. Дори и чрез живият свят на гълъбите, този символ на Мира.
Дядо Стоян
цитирай
5. анонимен - Лека корекция
11.09.2010 15:26
Г-н Кулишев,правилното название е ПРЕМЕТАЧ - от ПРЕМЯТАМ СЕ.Извинявам се за корекцията си ако Ви обижда.
цитирай
6. stoyanov74 - Отговор на Анонимен
28.10.2010 10:34
Анонимен господине, дължа ви отговор не заради това че ще се обидя от вашата простотия на голям правописен коректор а затова че много по достойно би било да участвате открито със име и адрес.Нещо което в нашият сайт е за уважение,нещо повече-със лека ръка бих ви изтрил коментара,но аз като съсздадел на нещо хубаво предпочетох да отговоря със достойнство. Бих ви бил благодарен ако четеики темите които третирам да направите нещо полезно или подскажете идеи от които е видно че сте съпричастен със нашите разбирания да създаваме красота която малцина могат.Гълабите за мен и моите съмишленици са едно безкраино поле за реализация на човешките способности да създадът от безобидното яйце-красиви птици. За пореден път молим всеки който желае да участва в сайта ни да се лигитимира със име, адрес и телефон за връзка,което е показател за откровеност и достойнство. Анонимноста при нас се счита за прикритие на некъдърноста и липсата на чувство за отговорност,да влизаш в директен диспут. Адмирации за всички които могат да покажат постиженията си,а ние се научим белким на нещо ново. Обръщайте внимание че във всяка статия има телефон за директен контакт,ползвайте го ние сме на вашето разположение.
0887/283 100 Дядо Стоян Кулишев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov74
Категория: Хоби
Прочетен: 134330
Постинги: 28
Коментари: 35
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031