Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2014 14:44 - Гълъбовъдството в България се превръща в мошенничество, загубвайки своя облик на хоби и достойнство, че създаваш красота
Автор: stoyanov74 Категория: Хоби   
Прочетен: 4993 Коментари: 3 Гласове:
4



image
   Пиша настоящото с чувство на дълбоко отвращение от това което виждам с мои близки и познати- как комерсиално заинтересовани хора правят всичко възможно да превърнат гълъбите в стока! Не можем да повярвяме, че българските гълъбовъди са деградирали толкова ниско, та да не ни показват капчица от миналото на естетично подредените изложби и конкретика при оценката на гълъба- очаквания от всеки гълъбовъд резултат на неговия труд. (Макар всеотдайните гълъбовъди да намаляват с всеки ден, а нови не се появяват!)    Изпитвайки болка за унижението което търпят българските породи гълъби (нямащи конкуренция, а по своя състав и разнообразия са елитни), слушаме за непознатите чуждоземни гарги, хвърляки в пространството слова на които сами не можем да си вярваме. Какви и кои сме ние да даваме мнение примерно на едни " Бърненски буланчета " след като най-малко е наше право да се месим там където нямаме никакъв принос по тяхното създаване, развитие във времето, как и кога са деактулизирани?! Това право е на създателите им, а не наше. Използвайки елементарен пример трябва да си даваме сметка, че при едно участие в Бърно с подобни птици, ние винаги ще бъдем спаринг партньори. Не по-различна е ситуацията с много други породи с небългарски произход за които претендираме, че знаем повече от колкото за българските, но това е чиста измама. Може би на мода е кокошкарството, но то не е допринесло с нищо добро, а да не говорим, че в България са пренесени болести, срещу които дори и медицината е безсилна.    Също така не мога да не споделя с вас последната глупост която някои гълъбовъди се мъчат да реализират като свое откритие- Структурни гълъби. В последствие се оказва, че те дори не знаят що е то "структура"!    Определението е: Състав от качества изграждащи индивид при строго утвърждаване и съхраняване на качествата му, включително и в поколенията които са репродуцирани. Определението се отнася за живите организми и в частност за гълъбите при нас.    Това определение посвещавам на идните поколения с мисълта, че няма да се поддадат на просташки внушения! Разглеждайки коментари от сайтове с гълъбари бях потресен. После в раговор те фантазирайки се мъчеха да ме агитират, че само те отглеждат структурни гълъби- пауноподобни, китайски чайки, гушести и други. Лаконично им зададох въпроса - "Щом вашите "Пауноподобни фенерлии" са структурни, какви гълъби са примерно късоклюните, софийските шарени, варненските, ломските и другите български породи?" Отговорът беше толкова просташки и нагъл- "Само моите са структурни!", че си дадох сметка колко ниско сме паднали българските гълъбовъди. На тези гълъбовъди им пожелавам от сърце, да се огледат и да помислят преди да разтягат локуми в пространството, защото най-висшо е да носиш в сърцето си България с българските гълъби!    И нека всеки сам си отговори на въпроса- "Какво направихме през последните години за тях?". Моят отговор е- "Поголовна съсипия и нищо добро!"
image

дядо Стоян Кулишев
Очакваме вашите преки коментари на тел. 0884221104. Участвайте активно, за да подкрепим бъдещето на българските гълъби.


Тагове:   хоби,   красота,   гълъб,


Гласувай:
4



1. atanas11 - Браво за написаното и за прекрас...
31.07.2014 09:50
Браво за написаното и за прекрасните гълъби на снимката!
цитирай
2. stoyanov74 - Уважаеми читателю Атанас 11, Чи...
05.07.2015 23:30
Уважаеми читателю Атанас 11,
Чистосърдечно ти дължа извинение за пропуска, че не съм ти отделил необходимото внимание и да ти отговоря на коментара. Дълбокото ми уважение към философското ти мислене, доказващо, че си успял да вникнеш в смисъла на всичко онова което правя за идните поколения- да потвърждавам написаното със фотоси на създаваните от мен десетилетия селектирани гълъби, а не да прекупувам и препродавам и същевременно да изявявам претенции без покритие както правят болшинството от гълъбар-кокошкарите. За мен е принцип да отразявам чрез фотоси в сайта всичко онова, което е реално отражение на моя труд през годините, дали ми правото да се гордеят и моите наследници, че няма люде, които да им вадят очите, че съм прекупувал и препродавал, перчейки се с чужда стока. Гордея се, че това което съм създавал го вземат от първа ръка и то с доказани история и име. ”Добруджанските кабатлии” , създадени от мен никога не са имали нищо общо с късоклюните гълъби от типа Варненски, Плевенски, Кюстендилски, за които и до ден днешен няма доказани исторически факти и документи за време на поява, периоди на развитие и усъвършенстване, което да ни даде правото да приемем някакъв стандарт.
цитирай
3. stoyanov74 - Частичните писания без подкрепата ...
05.07.2015 23:32
Частичните писания без подкрепата на статии и фотоси от минали времена са несъстоятелни и заблуждаващи идните поколения, нещо което дълбоко ме безпокои. За да не бъда празнословен ще добавя, че винаги съм търсил отговор на един въпрос, който отправям към всички ония спорещи, че едва ли не всички български късоклюни гълъби са от турско, нещо което съм успял да докажа, че това е една измислица. За да бъда убедителен и обоснован, въпросът ми е следния: Има ли познавач на посочените гълъби, с който да влезем в директен диспут и ме убеди с факти и документи, че имат турски произход. От кой турчин са създадени, по кое време и в кой регион? А аз ще потърся отговор на въпроса ми щом са от турско, защо след отварянето на границите се даде шанс за нашите изселници да прекупуват от България екземпляри на безценица, а в Турция ги продават на баснословни цени, което е още едно доказателство, че те никога не са съществували в турските земи в минало време. В многото преки контакти с турския национален сайт, който се казва „Gὒvergin ginsleri”, съм споделял с колегите, защо така се получава, че дават по каталог минимум 120 породи, но нито една не носи приподобни качества от Българските породи. Това затвърждава истината, че нашите породи са създадени от самите българи, което ни дава самочувствие да се гордеем, но и върло ни задължава да защитаваме и съхраним за идните поколения.
С благодарност Дядо Стоян. Очаквам вашето ативно участие на тел. 0884221104
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov74
Категория: Хоби
Прочетен: 134325
Постинги: 28
Коментари: 35
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031