Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2015 22:01 - История, която никога не може да бъде забравена и вечно ще бъде в душата ми, докато съм жив.
Автор: stoyanov74 Категория: Хоби   
Прочетен: 5966 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 12.02.2016 20:50


С настъпването на новата 2015-та година, пожелавам на малцината останали Български гълъбовъди, предани защитници на породите от Български произход и с утвърдена история много, много здраве, щастие и успехи в личния и обществения живот и в гълъбовъдството. Правете всичко, което е по вашите сили, за да радвате с красивите птици бедния и духовно ограбен Български народ!

Уважаеми мечтатели и читатели на блога, създаден от мен – Дядо Стоян за старо и младо поколение! Днес съм решил да ви върна десетилетия назад и да ви срещна с историческите факти за основателите - доайените на гълъбовъдството в България.

Ще започна с дядо Слави Абрашев от Стара Загора, за когото малцина знаят, че пръв публикува информация за Старозагорския бял гълъб, така наричаният от него „Бял люляк”. Малката книжка е, издадена със съдействието на тогавашната редакция на в. "Земедеско знаме" - книжка, която за съжаление беше погубена във времето. Под негово въздействие в Стара Загора бе организиран клуб за който пазя много добри спомени.

Като него беше и дядо Велико Пантев от село Сандрово от Русенски регион- обграден с младо поколение за което по онова време не беше на мода да се мъчат да внушават колко са велики със суми, което за сегашното поколение е мания, дори със зашеметяващи лъжи. Аха да повярваш, че си в златна мина. Дядо Велико умееше да разказва надълго и широко на своите гости за гълъбите с часове, без да спомене образа на финикийските знаци- не му беше присъщо на душата. Гълъбът за него беше като красиво цвете в дома му. Доживя дълбоки старини и до последно даваше всичко от себе си за каузата на хубавите Русенски мавии. Гълъби, които той ценеше, защото беше убеден, че с доказания си произход и качества нямат нищо общо с Белослатинските с два качула, които и до ден днешен са груби в главите, подобно на така наречените Демкеши.

Когато подготвях тази статия, разгръщайки моя пенсионерски архив, не ми даваше мира съвестта да не спомена дядо Тони Пушкаров от Видин – човекът, който по онова време обикаляше цяла България и се интересуваше от фигуралните Български породи. Малцина знаят, че от тях в последствие (преди 45 години), той създаде Видинските гълъби, които бяха коренно различни от тереперещите и до ден днешен Ломски гълъби, напомнящо за историческия им произход от Фенерлиите. Мога да ви покажа снимки от преди 40 години, където сами да се убедите в различията между тях. Създаваните от дядо Тони Видински гълъби и на снимките излъчват достойнство за положения труд и постигнати резултати. Неговите гълъби бяха комплектовани, че имаха подобно на Ломските само дължината на опашката, но никога не трепереха като Фенерлиите и никога не са били с дълги гаги, както са и до днес гълъбите от Ломския край. Заимствайки с лично мои бащини, смесени с един качул от породата Добруджански преметач, той успя да превърне Видинския гълъб в елитен, дори и в разцветки, които при Ломския никога не е имало. Няма да забравя как сме се събирали да обсъждаме тези гълъби: във Варна с Мамалигара, в Стара Загора с цигането Чанко, в Бяла Слатина с даскал Чавдар Калев, с бащата на Цветан гараджията от Вълчи Дръм, с дядо Петър от Ямбол и много други за които пазя добри спомени. Но моля да бъда извинен, че не споменавам всички, но когато човек отваря историята никога не му достигат думите на благодарност.

Всяко живо същество на планетата Земя има своята история, която никой няма право да отрича, да изопачава, да допуска да бъде игнорирана по какъвто и да било повод, защото тя - историята е единствения съдник на човечеството дори и при промяна на епохите. Същества, които нямат и не съхраняват своята история нямат и бъдеще. Считам, че материалите, които помествам в публичното пространство за първи път от моя старчески архив, ще бъдат удоволствие за вас и за идните поколения и адмирации за моя неуморен труд да създавам красивата птица Български гълъб Добруджански кабатлии. Гълъби, доказано създадени по селективен път със своя структура и качества, нямащи нищо общо с Ломските, Варненските и Плевенските.

В следващите статии ще ви върна исторически назад във времето около 1973 година, когато започна селективния процес на сегашните Добруджански кабатлии и имах една среща по онова време със създателя на елитните Румънски гълъби Кастанлии и Арадски - проф. Жан Стелиан от Академията на биологическите науки в Букурещ. Гълъби, за които с болка мога да ви споделя, че след смъртта на професора, в Румъния станаха дефицит. Последната информация, която имам е съвсем свежа, т.к. на 25.01.2015г. бях гост на добре уредената изложба на гълъби в Спортна зала „TOMIS” град Костанца, където за мое разочарование участваха само пет броя Кастанлии в две разцветки.

Благодаря на всички почитатели и най-вече на системата "Google", която уважава мен и всичко което съм вложил като труд и замисъл за вас, любителите на красотата. Винаги ви очаквам за директни дискусии на телефон 0884221104.

С уважение към Вас!
Дядо Стоян Кулишев.



image

image


На тази снимка за първи път показвам родови гълъби от типа Добруждански преметачи само с преден качул. Тези гълъби не са имали никога аналог в никой район на България и си остават собственост на нашия род, който през 1940г. се завръща от районите Мачин, Бабадак и Камбер, където са живели дедите ни и са успели да ги запазят в оригинал.

image

Тази снимка е като светиня в моя архив и показва как през далечната 1974г. съм успял да привадя от посредствени Кастанлии, които бях взел от проф. Жан Стелиан. Когато видя снимката, той направи нещо което никога не ще забравя- лично ми целуна ръката.

 




Гласувай:
2



1. atanas11 - Браво!
09.03.2015 17:18
Прекрасни гълъби си сътворил,бай Стояне!И аз като теб ценя само БЪЛГАРСКОТО!
цитирай
2. galabar4eto - Здравей щастливо старче дядо Стоян
14.03.2015 20:25
След дълъг период на наблюдение на твоя сайт не може да не изразя моята благодарност, а и на още двама мои двама приятели от младото поколение гълъбовъди на България както ти ни завещаваш. От все сърце ти благодарим за всичко което ни посвещаваш, тъй като преди да попаднем случайно на твоя сайт сме гледали други които така бяха ни подвели, че ходихме къде ли не, пропиляхме пари за какви ли не измислени гълъби, срещнахме какви ли не мошеници. Но всяко зло има своя край. Ние сме от родопския район и хубавия гълъб за нас е както ти описваш като хубавия пейзаж и багрите на земята дарила ни с неземни богатства, но ние самите не ценим. Вниквайки филосовски в темите на твоя сайт прозряхме колко труд, воля и търпение си отдал, за да стигнеш до съвършенството в гълъбите и да ни оставиш истински преживяната история на българските породи гълъби. Както пишеш в сайта за дискети и фотосни индекси. Това никой не е направил до момента може би няма да направи и в бъдеще. Надяваме се че и в бъдеще ще ни радваш с теми които ни е младото поколение от различни краища ще се гордеем, че те има имаме достъп до твоето изкуство гълъби. Бъди жив и здрав дълги години за да ни помагаш да прозрем красотата на хубавите български гълъби и ни избавиш от мошениците които са навсякъде. Сигурни сме, че злобеят за всичко което си създал за идните поколения. Те не искат да разберат, че твоите гълъби чрез сайта се познават и извън пределите на България. А тяхните ги познават техните курници и пазарите които както ти ни посвещаваш са място за изчистване на ненужния боклук. Гордеем се, че те има. Има го доказано и твоето творчество което никога няма да ни омръзне.
С уважение от приятелите Мето, Илхан и Сандо.
цитирай
3. stoyanov74 - Отговор от Дядо Стоян на участниците със коментар
29.03.2015 22:17
Уважаеми млади и преданни ценители на красивата птица гълъб, на вас посветих голяма част от статиите. Видимо от вашите коментари, вие много добре сте разбрали моите послания, за което ви бладодаря от сърце. Пожелавам и между вашето поколение да се намерят личности, които ще продължат моето дело за идните поколения. България е била и в бъдеще ще бъде земя всевише дарена не само със земните си богатства и трудов народ, но и с богатото разнообразие на гълъбите, които по своя състав и разцветки нямат аналог в никоя друга страна. С това трябва да се гордеем и в бъдеще.
Ще ви споделя, че не се намериха специалисти, въпреки моето предложение да дам награда 1000лв. на този, който напише достоверната история за произхода, етапите на развитие и деактуализация в миналото и настоящето. История, подкрепена с исторически фотоси, статии от издания и всякакви доказателства, които да ни убедят, че това е настоящия критерий и ние да се съобразяваме с него. Това ме навежда на мисълта, че ще продължват спекулациите с цел комерсиализация на гълъба като стока за продан, а не като красиво хоби, граничещо с изкуството на създатели.
От сърце ви благодаря и за признанието, че създадените от мен гълъби, чрез сайта ги познават и извън пределите на България. Да това е така и на завистниците аз им го доказвам с постоянно поместваните на нови, и нови фотоси на поколения пилета, които израстват пред очите ми и радват душата ми.
Срещал съм и провокатори, които ми задават въпроса: ”Дядо Стояне, кой ти пише статиите?” Аз с чест и гордост ги каня да видят черновите на всичко написано от мен и съхранявано в моя архив на дискове и индекси. Отговарям им също, че БОГ ме е дарил да създам, възпитам и изуча син - компютърен специалист и щерка завършила немска и английска филология, а аз самия да контактувам директно на руски, полски, румънски, немски, сръбски и турски езици, което ми доставя удоволствие когато съм на изложения в чужбина с гълъбите.
цитирай
4. stoyanov74 - Отговор от Дядо Стоян на участниците със коментар
29.03.2015 22:18
Все още непознати за мен Наско, Мето, Илхан и Сандо, които подразбирам, че сте от различни региони, но в душите ви се таи едничката любов за красивaта птица Българския гълъб – не унивайте, не се предавайте, не приемайте натрапваната версия, че едва ли не само който тръшка много пари той има златна стока. Спомняйте си моето послание към Вас: „Прекупуването и препродаването на елитните гълъби, никога няма да е равно на създаването.”
Благодаря ви и участвайте активно с всичко което е полезно за напредъка на Българските гълъби!
Очаквам ви и за директен контакт на 0884 22 11 04
С почит и уважение: Дядо Стоян
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov74
Категория: Хоби
Прочетен: 134625
Постинги: 28
Коментари: 35
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930