Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2015 11:57 - Псевдонаука: Кухата Земя
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 5816 Коментари: 8 Гласове:
25

Последна промяна: 28.07.2015 14:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Теорията за кухата Земя е псевдонаучно поверие и конспиративна теория, която твърди, че планетата Земя е куха. Някои нейни разновидности включват твърдения за обитатели на "вътрешната Земя", които вървят нагоре с краката. Други пък говорят за по-малка сфера, затворена вътре в предполагаемата земна "кухина". Някои твърдят, че този вътрешен обект служи като слънце за обитателите на вътрешната Земя. Това последното поне донякъде е по-смислено от гледна точка на физичните закони на гравитацията, макар и да е в пълен разрез с всички досега известни принципи на геологията.

image
Конспиративният аспект на теорията се заключава в твърдението, че на земната повърхност на места съществуват дупки, които се явяват входове към този своеобразен "подземен свят". Най-често за тяхно предполагаемо местонахождение се сочат труднодостъпните арктически и антарктически региони. Истинската конспирация тук се съдържа в предполагаемите опити на световните сили в съюз с каквито там свръхестествени фактори са модни към момента (били те рептили, тибетски монаси, атланти и/или извънземни) да опазят тайната за съществуването на този подземен свят от обикновеното народонаселение.

image
Някои особено любопитни разновидности на теорията приписват съществуването на подобни входове и на Луната (която, разбира се, също би трябвало да е куха), като в интернет пространството дори има видеоклипове, които имат претенцията да представят "доказателство" за това твърдение - като например странно изглеждащи сегменти от сателитни карти в Google Earth. Естествено и дума не може да става за по-простото възможно обяснение, като например че странното изображение е вследствие на дребни грешки в дигиталното възпроизводство на оригиналното изображение (което често се получава при напасването на голям брой изображения с ниска резолюция при висока степен на контраст, в добавка към обичайните изкривявания на образа при полярните области, особено когато се използва UV картографиране). Тези теории също се свързват и с апокрифните истории за привидно бездънни ями и други странни образувания, които понякога се наблюдават по земната повърхност вследствие на необичайни геоложки процеси.

image
Не е съвзсем ясно какво се предполага да поддържа цялата тежест на земната повърхност според теорията за кухата Земя, тъй като видимата и досега изследвана от нас земна повърхност вероятно би се срутила под огромния натиск на собствената си тежест, ако нямаше какво да я държи. Вече е доказано, че земната мантия и ядро са твърди, а външното ядро е в течно състояние - а и двете агрегатни състояния са изключително устойчиви на компресия. Нито пък е ясно какво пречи на предполагаемите подземни обитатели да бъдат изхвърлени на повърхността под неимоверния напор на термичното налягане, на което редовно ставаме свидетели при наличието на геотермална, вулканична и сеизмична активност.

image
Също така е налице и проблемът, че тази "обвивка" на Земята би следвало да е изключително плътна, много по-плътна от всичко досега наблюдавано, за да е в състояние да произведе гравитационно поле на планетата с такъв интензитет, какъвто в момента се наблюдава и какъвто редовно бива изчисляван до най-малки подробности.*

И накрая остава въпросът защо именно всичко това би се пазело в толкова дълбока тайна - подобно на ред други конспиративни теории, очевидно и тук липсва всякакъв смислен мотив, като изключим крайно малоумното "Нека да накараме смотаните народни маси да изглеждат като истински тъпаци!"

___________
* Гравитацията се изчислява като произведение от гравитационната константа, масата на първия взаимодействащ обект и масата на втория взаимодействащ обект върху радиуса на разстоянието помежду им на квадрат. Средната плътност на земната кора е 3г/куб.см, а самата тя е дебела около 10 км. Така че според твърденията на конспиративните теоретици, (4/3)*π*земния радиус - (4/3)*π*(зем.радиус-10км) = обема на Земята (1215778930*4π/3куб.км). А земната мантия и ядрото са много по-плътни от кората. Така че като умножим полученото число по 3*10^12кг/куб.км, получаваме 1.57978336*10^22 кг, т.е. нищожните 2% от измерената маса на Земята. А къде се губят останалите 98%?


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. asthfghl - Списък на троловете минусчии, които явно вярват в малоумната теория за кухата Земя (обновява се):
28.07.2015 13:25
1. whitelight1
2. minevv
цитирай
2. asthfghl - Иначе научни свидетелства за строежа на земните недра - бол:
28.07.2015 15:55
http://www.columbia/~vjd1/earth_int.htm

http://www.popularmechanics/science/environment/a7749/how-do-we-know-whats-in-the-earths-core-pm-explains-9750875/

http://www.nytimes/1998/12/15/science/scientists-find-evidence-of-solid-earth-core.html

https://www.newscientist/article/dn25723-massive-ocean-discovered-towards-earths-core/
цитирай
3. syrmaepon - Какво всъщност означава "...
28.07.2015 18:07
Какво всъщност означава "конспирация" или "всеобщ заговор" ? Например каква е мотивацията на Църквата да се инати толкова дълго за теорията, че Земята е плоска. Досега не съм измислила нито един смислен мотив, но фактът е налице. Не че вярвам, че Земята е куха и вътре бродят други раси. Проблемът на някои институции е, че човек се приближава към истината, а тя в някаква степен противоречи на някоя идеология. Подобни "конспиративни" теории верятно целят объркване на хората и то такива, които лесно се поддават на внушение. Видим мотив няма, но като цяло те пречат на човека да се осъзнае като такъв, възможностите си и ролята си в материалния и духовния свят. Възможно е като цяло това объркване да прераства в страх и несигорност, а това пречи на личността да познае силата си.
цитирай
4. mamkamu - :)
28.07.2015 20:03
След появата на Интернет всеки малоумник може да сподели малоумщините си и винаги ще намери последователи, също толкова малоумни, като него. Направо да не повярваш! За първи път почти всеки човек на Земята има достъп до почти цялото човешко знание, посредством Мрежата и въпреки това имам чувство, че глупаците се увеличават, вместо да е обратното :)
цитирай
5. asthfghl - 4.
28.07.2015 20:06
Което ми напомня за това:

http://asthfghl.blog/technology/2014/11/24/lunatizmyt-iz-blogoprostranstvoto-update-2.1316499

Продължава да си е актуално :)
цитирай
6. getmans1 - Аз пък очаквам всеки момент да пр...
29.07.2015 00:20
Аз пък очаквам всеки момент да прочета, че това дето го откри наскоро телескопа „Кеплер“ вече е застроено и приготвено за живот за Ракфелер, Ротшилд и 300-тате фамилии управляващи света!
цитирай
7. kenchev - Крайно интересно,
29.07.2015 09:32
макар и невъзможно. Нечие въображение се е развихрило! Както пише, кухата Земя ще е като яйце, ще се пръсне. Друго което е, ОГРОМНАТА разлика в изчисляваната маса и плътност и РЕАЛНАТА биха дали големи изменения в много различни направления(гравитация, не знам си какво...) и нещата не биха били такива каквито са.
цитирай
8. syrmaepon - Да но, вярата произлязла от самоубеждението, да не кажа самозомбирането е по-силна
29.07.2015 09:55
mamkamu написа:
След появата на Интернет всеки малоумник може да сподели малоумщините си и винаги ще намери последователи, също толкова малоумни, като него. Направо да не повярваш! За първи път почти всеки човек на Земята има достъп до почти цялото човешко знание, посредством Мрежата и въпреки това имам чувство, че глупаците се увеличават, вместо да е обратното :)


Поне при някои хора. Може би в древни епохи не случайно знанието е било отредено за малцина. Човек се развива. Може би сме на пътя към израстването на Разумния човек, но пътят е дълъг и ние всички ще се учим по него.
И все пак все още идеологията се мъчи да подчини знанието поне в определени периоди.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301935
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив