Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 13:02 - Понятие и тълкование в системата на гълъбовъдството
Автор: stoyanov74 Категория: Хоби   
Прочетен: 2349 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2014 07:30


Уважаеми сегашни и бъдещи гълъбовъди в България. Настоящата тема има за цел да напомни на мнозина че е настъпило време да се замислим за правилното ползване на понятие и наречие в сферата на гълъбовъдството в България. От дългогодишните наблюдения и контакти сме се убедили че мнозина ползват измислени чуждици които не отговарят на истината по смисъл и съдържание.
В днешната тема ще обсъдим колко типа гълъбовъди има и различията между тях.
    Определение 1: Гълъбар(кокошкар) - това са хората които на първо място ги интересува комерсиалната страна(търговската), от което не се получава нищо качествено и добро, освен по честото движение на гълъбите в курниците им(прекопуване Топ-тан или от където могат) разнасят болести колкото щеш. На тях не може да им се вярва за качествата на дадена птица, тъй като те са добре обиграни агитатори а пазарите за тях са "манна небесна" където изявяват големите си претенции без покритие. При тях няма принципи на постоянство и волята да вадят със свой труд гълъби, а предпочитат да закупят "Топ-тан". Практически доказано е че там където се вместват много породи със цел да има за всеки нов клиент стока, няма и неможе да има добри птици. Съжалявам че този тип са най-многобройни и със многобройните си претенции ще се засегнат, но нямаме право да лансираме нещо което е доказано с практиката.  
    Определение 2: Гълъбовъд - това са личности които отглеждат гълъбите като лично удоволствие на първо място и имат воля не да трупат бройки на килограм, а да съхраняват и развиват по своите възможности отглеждането на определена порода, при заложени критерии. Те не парадират по пазарите със претенции без покритие, а са готови търпеливо да вадят свои поколения гълъби, което ги вдъхновява в бъдеще. Този тип гълъбовъди са хора са със висок морал любов към птицата "Гълъб". При тях не съществуват принципите от Гълъбар(кокошкарите) - Днес, ако вървят на пазара дадени гълъби, ще ги гледам, ако ли не, ги заменям.
    Определение 3: Гълъбовъд-Селекционер- това са личности които са били винаги малко на брой(в миналото и сега), но допринасят най- много за усъвършенстване и разнообразяване на гълъбовия генотип със нови качествени български породи гълъби. Този тип с неуморен труд и воля, успяват да оставят на идните поколения птици от високо качество със доказана история и определени критерии. Като споменах за необходимостта от критерии, дължа да потвърдя че право на определяне критериите за структурни качества на дадена порода, има само нейния създател. Той най добре може да опише в идентичен план, годината на започване на селекцията, породите които е ползвал за постигане на желания продукт, качествата които в зависимост от ползваните породи, срока в години които е изтърпял до затвърждаване на породата и подбора на името което обезателно трябва да обуславя региона в които е репродуциран. Базовата информация, трябва да има покритие със минимален брой 50 гълъба ято във всички възпроизведени разцветки, което е доказателство че съществуват в този си вид. Като исконно право на създателя на определена порода, да коментира всякакви факти и обстоятелства в помощ на не познаващи породата, списване на фактите по появата, развитието и усъвършенстването. Всякакви ненужни коментари от лица със нищо не допринасящи за съхранение и развитие на дадена порода, е подвеждащо за бъдещите поколения, нещо което със нашия сайт се стараем да не допуснем.
Гълъбовъд-Селекционерите които винаги ще бъдат малко на брой, предвидливо запечатват във фото-архив или на съвременни електрони носители, възпроизводството на новия генотип, тъй като единствено тези материали могат да бъдат съхраняване в дълъг срок и да бъдат използвани за съпоставяне на следващия генотип от поколенията или за всякакъв вид отхвърляне на даден вид качества(разцветки, серийно производство, стоеж) характерни за стабилност на поколение гълъби. Знаем че мнозина от вас почитат темите които поместваме, предлагаме на всеобщо обсъждане в публичното пространство, за което ще ви бъдем благодарни ако се включите с ваши мнения и предложения. И в бъдеще ще продължаваме в същия дух, има много теми които тепърва предстоят.



Имате телефон за директни контакти: +359 (0)884221104
Ел.поща :  zapas@abv.bg

image  image  image
Пилета: Декември 2010 Добруджански Кабатлиичета



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov74
Категория: Хоби
Прочетен: 134702
Постинги: 28
Коментари: 35
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930